Longines 23Z igen

Fick in en Longines med kaliber 23Z för reparation. Den var mycket sliten i lagret för fjäderhuset i fjäderhusbryggan. Tänkte att använda min Schweizersvarv för reparationen. Tyvärr hade jag denna gång inte tid att fotografera hela processen men jag förklarar i text hur jag gick tillväga.

Först river jag upp hålet i bryggan till ungefär dubbla storleken beroende på bryggans och lagrets konstruktion. Sedan svarvar jag ett passande foder, jag brukar använda en väggursfodring som grundmaterial. Sedan pressar jag i fodringen. Den skall sticka ut något både på insidan och översidan.

Nu fäster jag verkbottnen i Schweizersvarven och centrerar med centrerspetsen. Tänk på att sätta backarna så att du kan fästa bryggan där fodringen sitter – det ska vara enkelt att lossa och fästa den.

Om du vill ha ytterligare noggrannhet i centreringen eller för att kontrollera den – gör du så här:
Tillverka en spets (jag använder en avbruten oljegivare) polera spetsen på den så att den kan löpa lätt i hålet, fäst spetsen på en träpinne. Ju längre pinne du har desto större precision. Jobbar du med väldigt hög precision kanske du gör tre pinnar – 20 – 30 – 40 cm långa. Sätt försättaren nära hålet – ju närmare, desto högre precision – stick in din centrerpinne i hålet. Vrid runt svarven. Är hålet ocentrerat kommer din pinne att åka upp och ner – kontrollera/titta på hur pinnens ände uppför sig. Om du behöver rikta uppsättningen knackar du på verkbottnen med en träpinne och hammare, dra åt käftarna lagom mycket. Prova igen – ta längre pinne – och så vidare – tills du är nöjd med centreringen.

Fäst bryggan. Svarva fodret plant mot bryggans ovansida. Svarva upp hålet till ca 0,1 mm under mått eller om du har bra tolkar till korrekt mått. Prova om axeln passar – anpassa hålet så att den passar bra. Kontrollera höjdluften. Svarva eller fräs – så att luften blir korrekt. Grada av och försänk hålet. Epilamisera. Klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.