Bueche-Girod 92, en tunnis

Eric lämnade in en relativt enkel klocka av ett ovanligt märke – Bueche-Girod. Den tunna vitguldsklockan visade sig ha ett intressant urverk, Frederic Piguet cal 21. Länge var detta världens tunnaste fabrikstillverkade urverk endast 1,75 mm tjockt/tunt. För att åstadkomma ett så tunt urverk krävs många speciella tekniska lösningar. Flera urmärken har använt detta verk i sina klockor, bland annat så skilda märken som Blancpain, Chopard, Certina, Omega och Patek Philippe. När jag i min ungdom utbildade mig hos Patek Philippe fick jag prova på många olika arbetsområden, bland annat fick jag sitta i produktionen och ställa in gången på detta mycket speciella verk, mer om detta längst ner på denna sida.


Det är mycket att tänka på när gången skall ställas på detta verk. I produktionen är alla delar ”råa”. Det är första gången dina delar monteras i urverket. När vi fick urverken var hela löpverket och uppdraget monterat. Jag skulle sätta in haken och hakbryggan, justera alla lufter och ställa in gången på världens tunnaste verk!
Först justeras höjdluften för haken in så att den rör sig korrekt. Sedan kontrolleras hakstenen så att gånghjulstanden hamnar mitt på stenen. Justeras genom att skjuta hakens axel upp eller ner. Därefter kontrolleras så att hakgaffel och säkerhetskniv hamnar på rätt ställe gentemot balansen. Detta justeras genom att böja haken uppåt eller nedåt. Sedan är det hornluftens tur, ställs in på Pateks kaliber genom att fila bort material i anslagsytorna. Svettigt jobb för en nybörjare! (sedan rhodineras verket) Till sist justeras vila och fall genom att flytta hakstenarna.
En anekdot från den tiden: min bänkgranne som jobbade med detta dagligen – att justera och ställa in gångar – gjorde naturligtvis många, många fler än vad jag lyckades med. För att få stabilitet när han jobbade högg han fast framtänderna i bänken, det hade bildats ett riktigt bett i bänkkanten!
Det tog honom bara någon minut för att kontrollera och göra de nödvändiga justeringarna. Efter en veckas träning kom jag upp i 15-20 verk om dagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.