Ett fint fickur – Alpina

En kund hade lämnat in ett fint guldfickur. Verket visade sig vara av mycket hög kvalité, men det fanns ingen märkning på vare sig boett eller verk.
Tack vare min vän Eric fick jag reda på lite mer om vem som kan ha tillverkat klockan.
Ett antal urmakare gick samman som ”Union Horlogère Suisse” för köpa in urdelar samt att organisera tillverkningen av delar.
Alla medlemmar av ”Union Horlogère Suisse” var beroende av sammanslutningen vars mål var att sälja klockor av hög kvalité under namnet ”Alpina”. Den nya sammanslutningen fick snabbt acceptans. Tillsammans med kvalificerade tillverkare började sammanslutningen att utveckla egna verk. Resultatet av denna sammanslutning blev Alpina Union Horlogère eller helt enkelt Alpina.
Alla ståldelar var ovanligt vackert polerade, till exempel var den fyrkantiga delen av uppdragsaxeln där muffhjulet löper var helpolerad. Alla löpverkshjulen var tillverkade i hårdvalsat lågkaratigt guld. Delarna i gångpartiet var smäckert utförda, balansen var också fint tillverkad med fint polerad balansaxel. Breguetspiral och patentruckning – noterbart är att skruven för ruckningen hade spår, hål och fyrkant för att förenkla finjusteringen. Tandantalen på hjulen i visarväxeln var något högre än normalt, detta för att minska glappen mellan hjulen. Spärrhjulet var direkt fastskruvat i fjäderhuskärnan, också dessa delar vackert slipade och polerade. Stoppverk för att utnyttja fjäderns kraft optimalt.
Efter några smärre justeringar och poleringar av tappar med små slitage, rengjorde jag verket, epilamiserade ”behövande” delar och satte samman verket. Trots den höga åldern på verket gick det fantastiskt fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.