Eberhard med problem

Fick in ett Eberhard armbandsur för kontroll. Det var nyligen rengjort av en annan urmakare. Ägaren hade precis köpt klockan och hade blivit lovad att den var genomgången. Min kund tyckte att den gick konstigt och bad mig titta närmare på den.

Urverket heter Eberhard cal 137, det är ett modifierat AS1130. Bryggornas utformning, kronhjulet, ruckmekanism och stenar är bland annat sådant som skiljer sig från ett standardverk. 

Jag konstaterade snabbt att verket var nyligen rengjort men det fanns många fel som lämnats utan åtgärd. Verket hade gjorts iordning så att det skulle fungera vid en försäljning. Tillsammans med kunden beslöts att jag skulle titta närmare på den. 

Det första jag upptäckte var att verkhållartungorna var dåliga. De behövs för att verket ska sitta stabilt i boetten. Fick anpassa ett par nya. Nästa fel var rost och slitage på uppdragsaxeln. Denna kombination, sliten uppdragsaxel och dåliga verkhållare kan ge upphov till det slitage som jag senare fann i verkbotten. Även en dålig och sliten krona kan ha inverkan på denna typ av slitage som är ganska vanligt. Ibland är det mycket svårt att åtgärda. Det kan i värsta fall innebära att det inte går att dra klockan. Jag fixade detta genom att fästa en rembomsförlängare alldeles intill uppdragsaxeln. Efter lite anpassning passar den i hålet och ger en styrning. 

Nästa åtgärd blev att fixa till hålen för fjäderhus och centrumhjul. Kunden ville att jag skulle sätta ett stenhål i centrum istället för en mässingsbussning. Jag tog en sten från ett skrotverk jag hade. Hålet för fjäderhuset hade slagits ihop med många små slag runt om. Jag brukar slå ihop med en större stans. När man hamrar mässing blir den hård, slår man med många små slag blir hålkanten mjuk, hård, mjuk, hård osv. Med en stor stans blir hela ytan jämnt ihopslagen. Jag slår ihop hålet lite för mycket så att jag måste glätta upp hålet något, då blir hålet polerat och ytan ännu lite hårdare.

Lite andra smågrejer fixades också till, se bildtexterna. 

4 tankar på “Eberhard med problem

 1. Hej Anders!

  Stilig lösning med centrumstenen! Jag gjorde själv samma ingrepp på ett Omega 26.5 SOB efter lite övervägande. Det blir ju en del som inte är original men kanske kan man betrakta det som en uppgradering?

  Jag funderar däremot på fjäderhuslagret. Hur slitet ska det vara för att du ska sätta i en bussning? För att slå ihop hålet ger väl ingen garanti för centrering, särskilt inte om någon annan har varit där och hackspettat före?

  Fint jobb och fin klocka!

 2. Hej
  Ja du har rätt angående hålet för fjäderhuset. Så klart om det ska bli helt perfekt måste man sätta upp i planskivan i svarven och svarva upp hålet. Men som alltid får man fundera över – hur mycket ska klockan användas – kvalité på verket – kommer det ändå att fungera med en enkel ihopslagning – hur ligger fjäderhuset placerat, är verket väldigt tunt – vill kunden betala för en omfodring?
  Man får ju också fundera på hur mycket material finns det runt hålet, tjocklek? Kan man bara pressa in en fodring, måste fodret lödas fast?
  På just denna klocka bedömde jag att det skulle fungera med bara en ihopslagning. Godset i bryggan är ganska tunt, det gör att jag måste svarva en tunn bussning som man inte kan lita på att den sitter med bara inpressning. Går bussningen för trögt att pressa in böjer sig gärna materialet runt hålet och det blir skevt. Därför räcker det oftast inte med att bara pressa in utan man får även löda. Så det blir ganska mycket extra jobb om det ska bli riktigt bra.

 3. Pingback: Ett uppdrag som gått snett | Anders Andersson – Urmakeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.