Några kanske tänker Angelus – tillverkade inte de väckarur? Jo det stämmer – de tillverkade vackra bords- och väckarur. Bordsuren hade ofta diverse komplikationer, t.ex kalender etc.
Men de tillverkade också armbandsur. Fick in ett av dessa för reparation. Klockan fungerade inte, vad var fel? Först och främst var fjädern av, relativt enkelt att avhjälpa. Knapparna för tidtagningen fungerade men någonting var inte som det skulle. Blockeringsarmen för kronografsekundhjulet låg hela tiden an mot sekundhjulet. Det visade sig att blockeringsarmen är lagrad ovanpå spärrhjulet. Ni som följer min blogg vet att bland de vanligaste felen/slitagen är att det blir slitet i lagret för fjäderhuskärnan i fjäderhusbryggan. Så också på detta ur – ett rejält slitage i fjäderhusbryggan. Så – när fjädern är spänd och klockan är uppdragen lutar fjäderhuskärnan och därmed blockeringsarmen så mycket att den aldrig kan släppa anliggningen mot sekundräknarhjulet. Men genom att justera slitaget i fjäderhusbryggan samt polera den slitna fjäderhuskärnan gick det fint att få blockeringen att fungera som den skulle igen.
När detta var ordnat skulle sekundräknarhjulet ses över. Hjulet har ca 200 mycket små och fina tänder. Tändernas form är speciella jämfört med ”vanliga” hjultänder, tänderna har en spetsig V-form. Det gör att tanden blir känslig för tryck och stötar. På denna reparation hade tänderna blivit skadade, det måste åtgärdas på något sätt. Jag har en fint polerad stickel med hög vinkel, den är väldigt spetsig. Med hjälp av denna stickel skar jag bort alla skador på tänderna, sedan tog jag en avbruten oljegivare som jag slipat en vass spets på och ”drar” igenom varje tand för att ta bort eventuella grader.
Balanstappen hade en skada, den skär jag bort med en safirfil i rullbänken sedan formar jag en ny fin tappända.
Efter rengöring och epilamisering sätts verket ihop. Nu skall kronografen ställas in. Det finns flera inställningar som måste göras. Jag ställer först in ingreppet mellan kronografens drivhjul och mellanhjul – förhållandet där skall vara 2/3 djup. Mellanhjulet skall ta i sekundräknarhjulet med 1/3 ingrepp. Sedan studerar jag fingret som sitter på sekundräknarhjulet, fingret för fram minuträknaren varje minut. Fingret skall växla minut exakt på 60 sekunderstrecket, jag låter då klockan gå en minut så att minuträknaren växlar. Då stannar jag kronografen. Hamnar sekundvisaren exakt på 60? Om inte får fingret – som sitter med friktion – flyttas tills växlingen sker exakt på 60.
Jag kollar blockeringen av sekund- och minuträknarhjul när klockan är nollställd. Trycker in nollställarknappen och känner på båda hjulen. Sekundräknarhjulet skall alltid vara fullständigt blockerat medan minuträknarhjulet kan vara något löst. Dock mindre än en minut, på min klocka var glappet två minuter. Jag fick då slipa av nollställararmen något så att bägge visarna nollas korrekt.
Det finns mycket mer att berätta om kronografer men det får vi ta en annan gång.
Klicka på bilderna för att se större!
- Klockan före renoveringen.
- Urverket innan renovering.
- Klockans baksida.
- Detalj av urtavlan.
- Tavla och visare borttagna.
- Kul med dagskiva på svenska.
- Tavelsidan, dag- och månads-skivorna borttagna.
- Börjat att plocka ner verket.
- Verket delvis isärtaget.
- Har aldrig tidigare sett denna märkliga konstruktion där blockeringsarmen lagrats i fjäderhuskärnans förlängning i spärrhjulsskruven.
- Balanstappen skadad, måste omformas.
- Märken av slitage, skall poleras.
- Fjäderhuskärnan polerad.
- Kontroll efter justering av slitaget i fjäderhusbryggan, nu lyfts blockeringsarmen tillräckligt högt.
- Sekundhjulet blockerat, precis som det ska. Efter justering av slitage i fjäderhusbryggan.
- Sekundhjulet fritt, precis som det ska. Efter justering av slitage i fjäderhusbryggan lyfts blockeringsarmen tillräckligt högt för att hjulet skall gå fritt.
- Sekundhjulet fritt.
- Skador och grader på tänderna. Måste skäras rent.
- Skador och grader på tänderna. Måste skäras rent.
- Börjat att skära bort/rent tänderna.
- Nollställararmen.
- Slitage och märken på nollställararmen. Dessa ytor skall vara fint polerade för att nollställningen ska fungera fint.
- Nollställararmen polerad.
- Ingreppen brukar man ställa på detta sätt: en tredjedel på sekundräknarhjulet, två tredjedelar på mellanhjul och drivhjul.
- Verket klart efter renovering.
- Klart för boettering.
- Tryck in knappen för nollställningen samtidigt som du känner om minut- och sekundräknarnas hjul är blockerade.
- Minuträknaren inte korrekt nollställd.
- Minuträknaren inte korrekt nollställd.
- Nollställararmen justeras.
- Nollställararmen justeras.
- Nollställningen bra.
- Klockan klar!