Fräsa ett hjul till svarven

Mitt senaste tillskott i maskinparken en Hobbymat. En mindre svarv med hyfsad precision med möjlighet till längdmatning och därmed också möjlighet att skära gängor.
Matningen fungerade dock dåligt, efter lite undersökning visade det sig att ett av hjulen i drivningen hade spruckit. Splinsen inuti hjulet hade dessutom försvunnit. Letade efter hjulet som reservdel, kunde inte hitta något. Återstod att tillverkarka ett nytt. Som tur är har jag tillgång till maskiner för att skära hjul. Det gamla hjulet var tillverkat i någon form av plast/nylon. Jag hade ett lämpligt ämne delrinplast i lager – det borde fungera. Svarvade till en bit samt även en i aluminium för säkerhets skull.

Hade ingen passande fräs – snabbast och enklast var att tillverka en stickelfräs. Tog en gammal förstörd stans från stansstället och svarvade till en passande form, slipade bort halva och finslipade ytorna med en arkansassten.

Därefter tillverkade jag en hållare till fräsmaskinen där jag kunde sätta upp fräsen, sedan var det bara att fräsa fram de 20 tänderna. I delrinplasten gick det lätt – på två fräsningar var hjulet klart. I aluminium gick det lite trögare, men också det gick fint efter några varv med mindre tag.

Nästa steg var att göra splines. 34 spår skulle skäras på insidan av hjulet. Hade ingen lämplig delningsskiva för 34 tänder. Gjorde på enklast möjliga sätt ett passande papper med 34 punkter som jag fäste på baksidan av en av mina delningsskivor. Sedan höll jag bara fast spindeln på en av punkterna på pappret. Använde ett nytt sparstål – svarvstål som jag slipade till lämplig form. Sparstålet fäste jag i svarvstålshållaren i supporten, sedan skar jag spår med support/svarvstål. Det fungerade väldigt bra!
Bara att sticka av hjulet och prova matningen.

Nu har jag en fungerande längdmatning. Återkommer till gängskärningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.