Jag har blivit visare

På nästan alla moderna kronografer sitter särskilt centrumsekundräknarvisaren rejält fast. Varför man sätter dessa visare så hårt begriper jag inte. Jag har aldrig varit med om att kronografvisare lossar på grund av de sitter löst, man sätter ju fast dem hårt men inte så hårt som på fabriken. Däremot har jag varit med om att försöka ta bort visarna med den vanliga visaravtagaren med följd att visarputsen sitter kvar på axeln och visaren lossnar. Det kan fungera om visarna har varit borttagna förut men sällan annars.

Min lösning på detta problem.
Jag använder en korntång som heter 14a. Den har en skjutlåsning som gör att du kan hålla små saker med den, det finns några hål som du till exempel kan hålla en visare i. (Om en visare sitter för löst, välj ett lämpligt hål, lägg tången på högkant mot ett stålplan, knacka försiktigt med en hammare för att krympa hålet.) Längst ute i spetsen finns en fin käft formad som en avbitartång. Det är den delen jag använder för att ta bort visarna med.

Det gäller att få ett bra grepp om visarputsen så att inte tången kan glida upp och ta med sig visaren. Du kan med hjälp av käftarna skära in ett djupare spår i putsen genom att föra tången ut och in. Se till att tångens undersida är polerad så att du inte gör märken i minutvisaren. Du kan kontrollera med en lupp så att du verkligen fått märken som kan fungera. Jag brukar sätta verket i en verkhållare, sedan lägger jag ett skydd över tavlan. Nu gäller det att palla upp ett stöd för tången så att den blir parallell med tavlan eller något högre. Jag använder oftast de aluminiumringar som sitter runt nya fjädrar, de kommer i olika tjocklekar, du klippa och forma dem efter behov. Ibland har tavlan en nitad skalring som är hög runt tavlan, då använder jag halvor av dessa ringar.
För småvisarna räcket det oftast med tavelskyddet som uppallning – det går att lägga ett extra ibland. Sedan använder jag hävstångsprincipen och lyfter av visarna. Jag har faktiskt aldrig förstört en visare sedan jag började göra på detta sätt för kanske 30 år sedan!
Så det fungerar alldeles utmärkt, man får träna lite i början bara.

Lycka till!

 

4 tankar på “Jag har blivit visare

  1. Har fått det förklarat för mig att de sätter dit visarna sådär hårt just för att de ska gå sönder om man försöker serva klockan. På så vis kan ingen som inte har tillgång till nya delar via parts accounts göra en bra service.

    Ser ut som att du har kommit runt det på ett bra sätt! Snyggt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.